Loading

Recuperant el silenci Zones de protecció de la qualitat acústica

A Catalunya tenim espais amb un valor natural, social o cultural pel que fa a la seva qualitat acústica que cal preservar

La declaració d'una zona d'especial protecció de la qualitat acústica permet la conservació de les condicions del que s’anomena una zona tranquil·la, un indret amb baix impacte acústic on la ciutadania pot gaudir d’un ambient de gran qualitat sonora

Són àrees a camp o mar obert que a causa dels seus valors naturals requereixen protecció perquè conservin les seves qualitats acústiques.

també són zones urbanes on es volen mantenir uns nivells sonors òptims.

La declaració d’aquestes zones protegides és una una eina molt útil, no només per la preservació de la qualitat acústica de determinats espais, sinó també per la conscienciació ciutadana que pugui generar el gaudi de la tranquil·litat d’aquests espais.

Aquestes zones protegides volen preservar el silenci, la tranquil·litat i els sons naturals, així com fomentar-ne els diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, paisatgístics o naturals.

Catalunya declara la primera Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA) situada al Papiol (Baix Llobregat) l'any 2015.

Es tracta d’un espai de 71,7 hectàrees situat al Parc de Collserola, al voltant del cementiri de Roques Blanques. És una àrea que ja disposava d’una bona qualitat acústica però que s’ha volgut protegir de futures activitats potencialment generadores de soroll.

Les altres zones declarades com a ZEPQA són quatre àrees situades en parcs periurbans de la ciutat de Barcelona, el Parc Natural de la Serra del Montsant i els termes municipals de dotze municipis del seu entorn (Priorat) i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que és la zona d’especial protecció de la qualitat acústica més gran de Catalunya.

Actualment es treballa per declarar-ne una al Parc Natural del Cap de Creus i al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

La declaració es pot dur a terme si es compleixen els requisits següents:

  • Les àrees no estan compreses en les zones de soroll d’infraestructures existents o projectades.
  • En les zones susceptibles de declaració no se sobrepassa entre les 8 i les 21 hores un valor límit d’immissió LAr de 50 dB(A), i entre les 21 i les 8 hores un valor límit d’immissió LAr de 40 dB(A).

En aquestes zones el valor límit d’immissió es considera el valor del soroll de fons o ambiental més 6 dB(A).

Qualsevol ajuntament interessat pot sol·licitar assessorament al Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Credits:

Created with images by Ellie O. Photography - "Silent Path" • Moyan_Brenn - "Meditation" • seyed mostafa zamani - "Paradise" • Ian Sane - "Bicycle" • jgoge - "Toma tu tiempo" • Aka1936 - "20131027_125742"