Loading

Quick Mill onderhoud Het belangrijkste doe je zelf!

Voor welke machine(s)

We zijn in deze beschrijving uitgegaan van Quick Mill machines die af-fabriek werken op losse koffie. Deze machines zijn herkenbaar aan de filterdrager met 3 lippen aan de filterdrager (portafilter). Heb je een Quick Mill op losse koffie maar slechts 2 lippen aan de filterdrager, dan heb je een omgebouwde Quick Mill en hiervoor is een licht aangepaste werkwijze. De bekendste modellen waar deze beschrijving op slaat zijn de Quick Mill 820, 835, 3000, 3002, 3004 & 3035.

Links de filterdrager losse koffie voor omgebouwde E.S.E. machines (Quick Mill 810, 3010, 3012, 3014) en rechts de nieuwe, zware filterdrager met 3 lippen voor machines die origineel op losse koffie werken (Quick Mill 820, 835, 3000, 3002, 3004, 3035)

Wat ga je doen?

Gereguleerd onderhoud maakt het schoonhouden van je Quick kinderspel

We gaan de broeikop, filterdrager en zeefjes schoonmaken en de machine ontkalken. Dit doen we op de wijze zoals dat ook in de werkplaats geschiedt. Dit is het standaard onderhoud dat wij uitvoeren op Quick Mill machines. Het heeft een preventieve werking die storingen en reparaties moet voorkomen.

Voor wie is de beschrijving?

Voor iedereen die zijn Quick Mill lief heeft. Het onderhouden van een Quick Mill is niet heel moeilijk, maar enig benul van en gevoel voor techniek is een prettige bijkomstigheid. Wel is het goed om aan de hand van deze beschrijving te werken.

Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel gereedschap nodig, slechts een klein beetje lef en een half uurtje tijd. Naarmate je bekend raakt met de machine zal het sneller gaan en is het onderhoud minder intensief. Een en ander geschiedt op eigen risico, wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aan jezelf of de machine. Als je twijfelt: laat het aan de specialist over. Maak een afspraak via 0900 - 663 66 55

Vervangende onderdelen hebben we samengevat in een onderhoudsset. De link naar dit product tref je verderop aan.

Wat voor gereedschap?

Goed gereedschap is het halve werk. Dus wanneer je deze beschrijving helemaal volgt heb je de volgende zaken nodig:

  • Steeksleutel 9, steeksleutel 11 of kleine platte duimschroevendraaier
  • Schuurspons of pannenspons
  • Fittingschroevendraaier
  • Inbussleutel 4 mm, liefst met geronde kop*
  • Grote platte/brede schroevendraaier**

* Bij ons verkrijgbaar

**alleen in uitzonderlijke gevallen waarbij de adapterschijf niet los komt

Hoe vaak moet dit gebeuren?

Als je deze 'grote beurt' hebt uitgevoerd is het wekelijks reinigen van de broeikop & zeef voldoende. Daarnaast ga je eens per kwartaal ontkalken. Een grote beurt is dan slechts nodig wanneer bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn.

Ontkalken

Het ontkalken van een Quick Mill is, afhankelijk van de lokale waterhardheid, aan te raden om eens per kwartaal op de kalender te zetten. Door te ontkalken verminder je de kalkaanslag in het element en de magneetklep. Het gehele vloeistofsysteem wordt verlost van kalkaanslag. Een van de betere ontkalkers is die van Durgol. Zij hebben een speciale espresso ontkalker welke niet bruist.

Het ontkalken van een Quick Mill is niet moeilijk met de juiste spullen

Bij het ontkalken moet de kalk oplossen, daarin is Durgol bewezen de beste. Als de kalk niet oplost, maar loskomt in stukjes, dan kan dat in kleppen en smalle openingen blijven zitten en verstoppingen veroorzaken. Dan zijn 2 zaken belangrijk: schroef de kopsproeier uit de broeikop en verwijder de zeef, adapterschijf, pistonring en veer met waterstop. Draai met steeksleutel 9 het uiteinde van de stoompijp eraf (de stoomsproeier)

Vul de maatbeker met water tot de indicatie voor Quick Mill machines en voeg daar 1 flesje (125 ml) Durgol ontkalker aan toe. Draai de stoompijp naar buiten en zet een kannetje onder de stoompijp. MAAK GEEN GEBRUIK VAN DE STOOMFUNCTIE (het ontkalkingsmiddel is in vernevelde toestand irriterend voor de luchtwegen).

  • Activeer de pomp door middel van het aanzetten van de koffieknop
  • Laat gedurende 15 seconden (ca. 100 ml) water uitstromen
  • Zet de knop uit en laat het middel 1 minuut intrekken
  • Herhaal dit proces 4 x
  • Sluit de stoomkraan (naar binnen draaien)
  • Maak het lekbakje leeg en plaats een lege filterdrager in de broeikop
  • Activeer de pomp gedurende 15 seconden
  • Laat het middel weer een minuut intrekken
  • Herhaal dit 4 x
  • Spoel de watertank goed om en vul deze met vers water
  • Was het lekbakje en de filterdrager
  • Monteer het uiteinde van de stoompijp
  • Monteer de onderhoudsset*

* Voordat we de onderhoudsset monteren, gaan we eerst de broeikop reinigen

Reinigen van de broeikop

De zeef in de broeikop dient 1 x per week gereinigd te worden. Koffieresten, vetten en zuren verzamelen zich hier en hierdoor raakt de zeef op termijn verstopt. Daarmee wordt de pomp extra zwaar belast en deze zal op termijn de geest geven. Voor het oplossen van vetten en verwijderen van koffieaanslag gebruik je een vetoplosser zoals Urnex Cafiza.

Een van de beste tips die ik je kan geven om te voorkomen dat de zeef verstopt raakt is dat je na het gebruik van de machine de filterdrager leegmaakt en de filterdrager losjes in de machine terugplaatst. Hierdoor krijgt gebruikte koffie niet de kans om in te werken op de machine. Spreek dit ook af met de andere gebruikers van de machine.

Demonteren van de broeikop

Verwijder de watertank en de lekbak van de machine. Haal de filterdrager uit de machine en trek de stekker uit het stopcontact. Let op: de machine kan heet zijn en zeker de onderdelen die we gaan demonteren. Voor beter zicht op de broeikop kan het handig zijn de machine op zijn rug te plaatsen. Om beschadiging van machine of werkblad te voorkomen is het raadzaam een doek eronder te leggen. Heb je een machine met ingebouwde molen? Maak het bonenreservoir dan eerst leeg. Zet deze machine niet op zijn kop maar leg deze op z'n rug.

Bij een warme machine zijn de metalen maximaal uitgezet en vaak makkelijker te demonteren, echter is het lastiger om onderdelen vast te pakken. Probeer met steeksleutel 11 de kopsproeier (grote schroef) los te draaien. Je draait de kopsproeier los door deze met de klok mee te draaien. Na het lossen van de schoef komt ook de veer en het waterstopje (kleine metalen 'spijker') los. Forceer de kopsproeier niet!

Heb je het zeefje los? Hou deze dan tegen het licht om te controleren of het open is. Onder het zeefje zit de adapterschijf. Deze schijf is niet van RVS en kan slijten onder invloed van kalk en zuren die in koffie voorkomen. Probeer de adapterschijf uit de kop te wippen met de fittingschroevendraaier. Ook hier de boel niet forceren! Wanneer de adapterschijf vastzit (en dat komt nogal eens voor) moeten we anders te werk gaan. Dat is een technisch klusje dat we aan het eind beschrijven. Als we er voor nu vanuit gaan dat de adapterschijf los komt, dan kunnen we ook de oude pistonring verwijderen.

De rand waar de pistonring in lag, maken we schoon. Eerst schrapen we aangekoekte koffie weg en als dat gedaan is, schrobben we de boel verder schoon met de pannenspons.

Hier is de bajonetsluiting van de onderplaat gehaald voor een beter zicht op de bedoelde rand
De onderdelen van onze onderhoudsset bij elkaar

Bovenstaand zijn alle onderdelen die loskomen uit de broeikop. Linksboven is de adapterschijf. In het midden zit een klein gat waar de kopsproeier door gaat. De pistonring (rechtsboven) en de kopsproeier (midden boven) met het veertje en het waterstopje.

Alles schoon & fris?

Dan kunnen we de broeikop weer gaan opbouwen. Als eerste drukken we de nieuwe pistonring weer op zijn plaats. Probeer te voorkomen dat de pistonring gedraaid of vervormd op de broeikop komt te zitten. Hier krijg je last mee wanneer we koffie gaan maken.

De plaatsing van de nieuwe onderdelen in de juiste volgorde

Blijft de pistonring niet hangen?

De pistonring is een van de belangrijkere onderdelen. Deze ring zorgt voor een waterdichte afsluiting tussen broeikop en filterdrager zodat de druk volledig op de koffie komt te staan zonder lekkage. Deze ring zit gemonteerd op de onderplaat (onderdeel van de hele broeikop). Als de pistonring niet blijft hangen kun je de rand waar de ring in ligt schoonmaken met een fittingschroevendraaier. Je krast dan eigenlijk oude aangekoekte koffie van de onderplaat. Het restant aan koffieaanslag verwijder je met een pannenspons.

Links een nieuwe onderplaat, rechts een versleten exemplaar. De rand van de broeikop is zo ver afgesleten dat de pistonring niet meer vanzelf blijft hangen.

Als de pistonring op zijn plek zit, pakken we de nieuwe kopsproeier met daar in het veertje en het waterstopje en die zetten we rechtstandig op het werkblad. Dan plaatsen we daar overheen de nieuwe zeef en als laatste de adapterschijf. Pak dit geheel op en draai het handvast in de broeikop.

Onderhoudsset bestellen

Voor de grote beurt hebben we een reinigingspakket samengesteld. Hierin zitten alle reinigingsmiddelen en onderdelen om de beurt zo goed mogelijk uit te voeren. Een set Durgol ontkalker met makkelijke maatbeker, een complete set onderdelen voor in de broeikop en reinigingsborstels voor de broeikop en stoompijp.

  • 1 pakket Durgol ontkalkers (goed voor 6 x ontkalken)
  • 1 x Durgol maatbeker voor vereenvoudigd doseren
  • 1 x Quick Mill onderhoudsset voor de broeikop
  • 1 x Motta stoompijpborstel
  • 1 x Motta groepborstel
  • 1 x Urnex Cafiza reinigingspoeder (ontvettend)

Upgraden

Velen gingen je voor: de nieuwe, zware, verchroomde filterdrager van Quick Mill is prachtig. Mooi zwaar en zonder dat hinderlijke veersysteem op het handvat. Je kunt daar de huidige filterbakjes gewoon in blijven gebruiken wanneer deze niet versleten zijn.

Een mooie set met de nieuwe V2 filterdrager, nieuwe filterbakjes (1 & 2-kops) en een mooie, zware RVS tamper (58 mm)

De mooie, zware filterdrager van Quick Mill is brons verchroomd. Binnenin zit een klemveer die het filterbakje ook tijdens het uitkloppen op zijn plek houdt. Door de grotere massa behoudt deze filterdrager ook beter z'n temperatuur. Een goedpassende 58 mm RVS tamper drukt de koffie gelijkmatig aan. Deze zware tamper is onderdeel van de upgrade set die we extra voordelig aanbieden aan lezers van dit blog. Bestel de set op www.quick-mill.nl

Even controleren

.

Reiniging van filterbakjes

De filterbakjes, filterdrager en zeef zijn makkelijk schoon te maken wanneer je dat met een effectieve, geurloze vetoplosser doet. In de onderhoudsset zit een pot van 125 gram (goed voor bijna een jaar) Urnex Cafiza. Als je 3 gram reiniger oplost in een halve liter heet water dan kun je daar de filterdrager, zeef en filterbakjes in schoon weken. Even naborstelen met de pannenspons en afspoelen met schoon water

Heb je een andere bak om ze in te zetten? Zorg dan in ieder geval dat het handvat niet onder water komt te staan. Dat zou voor verkleuring van het handvat kunnen zorgen.

Hoe maak je de stoompijp schoon

Aangekoekte melkresten in de stoompijp kun je verwijderen met de lange borstel die in de onderhoudsset zit. Je draait de 6-kantige stoomsproeier van de stoompijp af en legt die te weken in warm water. De borstel kun je in de stoompijp heen en weer halen om vuil weg te borstelen. Zorg dat je na gebruik van de stoompijp na stoomt.

Vastzittende adapterschijf?

Als door kalk, ouderdom en de ophoping van koffieresten de adapterschijf vast blijft zitten, moet de bajonetsluiting van de broeikop af. Dit is een kunstig werkje dat je bij twijfel beter door een specialist kan laten doen. Door de bajonet te verwijderen heb je meer ruimte om te werken. Hier komt ook de inbussleutel om de hoek kijken. De bajonetsluiting kan er alleen af wanneer de pistonring is verwijderd.

Er zitten 4 stuks inbusbouten in de broeikop van de Quick. Deze bevinden zich in de rand van de RVS bajonetsluiting. Je ziet daar ook 3 stuks afstandsbussen die druk uitoefenen op de filterdrager. Deze houden de filterdrager op zijn plaats wanneer deze ingedraaid is.

Schroef de 4 inbusbouten kruislings los. Wanneer je ze rondom los draait komt er op de laatste bout veel spanning te staan door de afstandsbussen en onderliggende veren. Hierdoor zou je de bout scheef kunnen uitdraaien en de onderplaat en bout beschadigen.

Wanneer alle 4 de bouten los zijn, kan de RVS bajonetsluiting weggehaald worden. Verzamel de 4 bouten, 3 messing bussen en veren. Samen met de bajonetsluiting en zeef kunnen deze in een oplossing met Urnex reinigingspoeder.

Plaats een grote brede schroevendraaier in de inkeping waar de pistonring zat. Probeer met zo min mogelijk kracht op zoveel mogelijk plekken de adapterschijf los te wrikken van de onderplaat. Ook dit proberen bij een opgewarmd toestel om metalen uit te laten zetten.

Wanneer ook nu de adapterschijf nog niet los wil komen moeten we tot de conclusie komen dat deze alleen met professioneel gereedschap nog te verwijderen is zonder de onderplaat te beschadigen. Neem hiervoor contact op met 0900 - 663 66 55.

Veelgestelde vragen

Kan je een Quick Mill 800 of 3000 blindfilteren?

Nee, eigenlijk niet. Het systeem van de Quick Mill 800 & 3000-serie is er niet op berekend en je kan meer schade dan goed doen. Ten eerste omdat het vuil dat loskomt in je waterreservoir terechtkomt en weer opgezogen wordt door de pomp. Ten tweede omdat het vuil wel loskomt, maar niet weg kan. De filterdrager wordt onder druk gezet en deze krijg je bijna niet meer uit het apparaat. Er kan schade ontstaan aan meerdere, kostbare, onderdelen.

Blindfilteren heeft alleen zin wanneer de machine een overdruksysteem heeft zoals machines met een E61 groep.

Waarom nastomen na gebruik van de stoompijp?

Wanneer je stopt met het opschuimen van melk voor cappuccino komt er door een ontstaan vacuüm wat melk naar binnen. Die melk moet er uit en dat gaat het makkelijkst wanneer de melk nog vloeibaar is.

Wat is een goede molen voor naast een Quick Mill

Quick Mill is van huis uit een molenbouwer (letterlijk vertaald betekent Quick Mill 'Snelle molen'). Zij maken de Quick Mill 060 Evo molen (adviesverkoopprijs € 399,-). Dat is een grind on demand molen die zoveel koffie maalt als je verbruikt. Dat zorgt voor een verse koffie die pas net vermalen is. Voordelig maar goed zijn de molens van Ascaso en prettig maar kostbaar zijn de molens van Macap.

Welke koffie is geschikt?

Smaak is persoonlijk, maar koop tenminste verse koffie! Een goede koffie is er al voor net boven de € 10,- per kilo. Hele mooie koffie is er voor net onder de € 20,- en overdreven dure koffie koop je voor boven de € 25,- per kilo. Natuurlijk is het leuk om veel te proeven en te kijken wat je machine kan. Wel heeft iedere koffie een andere dosering en maling nodig.

Wie zijn wij?

Wij zijn The Coffee Factory B.V. Een groothandel in espresso & koffie apparatuur, accessoires, koffie, onderdelen en service. Al meer dan 25 jaar verkoop & service ik, Ron Hagestein, Quick Mill machines en koffiemolens. Op onze speciaal voor Quick Mill opgezette website verkopen wij alle originele machines, molens en onderdelen, accessoires, koffie en servies. Voor service op Quick Mill machines en molens kunt u ook bij ons terecht. Ook van ons afkomstig:

Is deze e-manual handig geweest voor je? Klik dan op Appriciate onderaan deze pagina. Dank je wel!

Created By
Peter van der Zwan, The Coffee Factory, www.Quick-Mill.nl
Appreciate

Credits:

Ron Hagestein, The Coffee Factory BV voor www.quick-mill.nl